Podijum na Le Manu: Drugo mesto za Filipa Salača

Prošlog vikenda održao se hiljaditi GP u Francuskoj, na legendarnoj stazi Le Man. U Moto 2 klasi ove godine učestvuje i tim QJMOTOR Gresini Racing, za koji voze vozači Filip Salač i Jeremy Alcoba. Tim je pre ovog vikenda zauzimao peto mesto u šampionatu, dok je Filip Salač bio na 12 poena iza vodeće trojke. Tim se nadao boljem vikendu od prethodne trke i ova jubilarna trka je donela baš to. Salač je odvezao najbolju trku sezone i doneo prvi podijum za ekipu QJMOTOR Gresini Racing ove sezone.

KVALIFIKACIJE

Drugi dan u Francuskoj doneo je jutarnju kišu i u trećem treningu oba vozača nisu mogli da testiraju nove postavke. Filipu Salaču je to manje smetalo te je u kvalifikacijama odmah postavio konkurentno vreme od 1’36.135 i kvalifikovao se na četvrtom mestu. Trku je startovao iz drugog reda što mu je dalo šansu da se bori za najviše pozicije. Jeremy Alcoba je imao dosta teži dan, nastavio je lošu formu od petka i kvalifikovao se kao 20ti na gridu.

TRKA

Filip Salač je odvezao izvanrednu trku u Le Manu kada je prešao cilj na drugom mestu i ostvario svoj prvi podijum u sezoni i prvi za ekipu QJMOTOR Gresini Racing u ovoj sezoni. Sve je počelo lošim startom na kom je mladi vozač izgubio nekoliko pozicija, na sreću po ekipu i njega desila se crvena zastava, koja je zaustavila trku i dobio je novu priliku za bolji start. Češki vozač je dobro startovao nakon ponovnog pokretanja trke sa startne linije i zahvaljujući sjajnom tempu, borio se za prvu poziciju sve do poslednje krivine, ali je na kraju bio drugi na cilju – samo 0,6 sekundi iza pobednika Tonija Arbolina, koji je sigurno držao prvu poziciju većinu trke. Sada se Filip nalazi na 4. mestu u šampionatu, samo jedan poen iza najbolje trojke.
Jeremy Alcoba je takođe imao pozitivnu trku jer je uspeo da održi konkurentan tempo nakon što je startovao sa 20. mesta na startnoj liniji: završio je trku na 13. mestu i osigurao tri važna boda za svoju poziciju u šampionatu, koja je trenutno na četrnaestom mestu.
Filip Salač

Izjave vozača

2. mesto🥈 – FILIP SALAČ #12

 

“Nisam imao dobar start prvi put, ali onda su bile crvene zastave i to mi je dalo drugu šansu. Pokušao sam da ostanem u blizini vrha, ali onda sam video kako Acosta pada i postao sam malo zabrinut za prednju gumu. Ipak, uspeo sam da dam sve od sebe i držim situaciju pod kontrolom. Jako sam srećan, ovo drugo mesto mi mnogo znači, i moramo nastaviti ovim putem! Želim da zahvalim celom timu, zaslužili su to, presrećan sam zbog njih!”

Jeremy Alcoba

13. mesto – JEREMY ALCOBA #52

 

“Bio je prilično težak vikend za nas. Danas nismo mogli voziti našim tempom, ali nije bilo dovoljno, nismo uspeli da povratimo dovoljno pozicija u tako kratkom trci – možda bismo bez top 10 ipak uspeli da ostvarimo top 10 rezultat. Još uvek moramo da radimo na tome, nedostaje nam malo samopouzdanja, i ja moram takođe da radim na svom stilu vožnje. Sada imamo tri nedelje pauze i ponovo ćemo pokušati na Mugellu.”

Sada nas očekuje pauza od tri nedelje u šampionatu, gde će biti dovoljno vremena za vozače i timove da se pripreme za sledeću trku. Ispratite sledeću trku u Moto 2 klasi koja se održava u Muđelu, od 8. do 11. juna i navijajte za QJmotor Gresini Racing.

QJMOTOR Srbija

Share:

Marko Andrić

Marko Andrić

Na temu

Slični textovi